FLASH SALEFLASH SALE
-20%
REGISTRACE a OBNOVENÍ na 1 rok
akce nelze kombinovat
21 Počet zbývajících slev

Nejlepší stockové nabídky akcií ze 150 zemí

Více než 100 000 spokojených uživatelů

Nabídky levnější až 90% výchozí ceny

Přímý kontakt na prodejce a velkoobchody

Incoterms, Mezinárodní pravidla obchodu

Incoterms, Mezinárodní pravidla obchodu

U mnoha nabídek jste se určitě setkali ze zkratkami, kterých význam není zcela jasný. Tyto zkrátky se přede vším objevuji vedle cen a lokace výrobků. Nejčastěji jsou to podmínky prodeje, z angličtiny „incoterms“ a poukazuji na rozsah zodpovědností za zboží nesené přes kupujícího a prodávajícího. Navíc poukazují na náklady související s logistikou, a také kdo je bude hradit. Dole jsou vysvětlený nejpopulárnějších podmínek:

  • EXW (Ex Works) - převážně uváděné dohromady s názvem státu nebo města např. EXW Česko, EXW Praha. Znamená to, že na prodávajícím spočívá jen povinnost dodat zboží k dohodnutému bodu nebo příprava zboží zboží k vyzvednuti kupujícím. Prodávající nemusí už nic víc dělat – všechny ostatní záležitostí jsou v režií kupujícího. 
  • FOB (Free On Board) - nejčastěji se uvádí spolu s názvem přístavu, příklad: FOB Šanghaj;
  • prodejce zodpovídá za dodaní a nalodění zboží na loď. Od toho okamžiku celá zodpovědnost za zboží spočívá na kupujícím.
  • CIF (Cost, Insurance and Freight) - prodávající je zodpovědný za přepravní náklady, nakládku zboží a zaplacení základního pojištění zboží.  
  • CIP (Carriage and Insurance Paid to) - ekvivalent CIF pro dopravu jinou než vodní
  • Loco - obrat používaný hlavně v Polsku a okolních státech, jeho význam je velmi blízky zkratce EXW; prodejce je zodpověděny za dodaní zboží na místo nakládky (ve většině případů bude to jeho sklad), a nachystání zboží k přepravě. Všechno ostatní jako je nakládka, transport čí pojištění je na stráně kupujícího.
  • Franco - prodejce se zodpovídá za dodaní zboží na dohodnuté s kupujícím místo určení (sklad kupujícího, adresa obchodu, atp.).

 

Autor:
Merkandi - Velkoobchodní Platforma B2B

Merkandi - Velkoobchodní Platforma B2B

Merkandi je mezinárodní velkoobchodní platforma nabízející zboží z pravidelného prodeje a také zboží z konkurzních řízení, zlikvidovaných prodejen, nadnormativních skladových a výrobních zásob, vrátek od zákazníků, atd.

Předchozí záznam Další záznam
NEWSLETTER zdarma

Každý den informace o nových výrobcích a novinkách v servise Merkandi.